Brugsforeninger, lidt historie om
De første Brugsforeninger i Danmark blev etableret i 1866
Efter engelsk forbillede blev den første brugsforening i Danmark etableret i året 1866 under navnet Thisted Arbejderforening på initiativ af præsten, senere provst Hans Christian Sonne (1817-1880).
Den succes, denne og de mange efterfølgende brugsforeninger fik, skyldtes i høj grad de organisatoriske principper, Sonne implementerede i Danmark. Disse kom oprindeligt fra England, hvor nogle fattige vævere i Rochdale nær Manchester i 1844 havde dannet verdens første wholesale society, dvs. en salgs- og indkøbsforretning ejet af medlemmerne selv. Tanken var at skaffe medlemmerne deres forbrugsvarer på økonomisk måde og derigennem højne arbejdernes stilling.
Den første omtale af en Brugsforening i Hillerød:
Der oprettes en brugsforening i Hillerød i 1869. I Frederiksborg Amtstidende kunne man læse: "Frederiksborg den 30. marts 1869. Paa Mødet igaar Eftermiddags konstituerede Foreningen sig under Navn af "Brugsforening for Hillerød og Omegn", vedtog Love og valgte sin Bestyrelse. Ved Afstemningen paa en Formand faldt lige mange Stemmer paa Major v. d. Recke og Adjunkt Petersen, hvorpaa Major v. d. Recke ved Lodtrækning valgtes til Formand. Til Kasserer valgtes Overlærer Ostermann, til Sekretair Sergeant Larsen, og til Bestyrelsesmedlemmer Guldsmed Sørensen, Skomagermester H.P. Restrup, Skrædermester Jørgensen, Marschandiser Larsen og Adjunkt Kopp. Foreningen tæller for Øieblikket 90 Medlemmer."
Det tyder dog ikke på, at der i Hillerød har været en konkret butik på dette tidspunkt, men at man har “uddelt” varer til medlemmer af foreningen fra eksisterende butikker.
Fordele som medlem:
Grunden til oprettelse af brugsforeninger var, at man kunne spare mellemhandleravancen ved at købe varer direkte fra fremstilleren eller en gros – og så selv uddele varerne til medlemmerne, hvorefter disse senere fik udbetalt andel i Brugsens overskud.
Formålet var også at tilbyde gode friske kvalitetsvarer til en konkurrencedygtig pris for medlemmerne og beboerne i lokalområderne.
Som medlem af en brugsforening fik man dividende. Dividende er det udbytte, der fordeles mellem andelshaverne i et andelsselskab. Den fordeles efter hvor meget andelshaveren har bidraget til den samlede omsætning. Dette betød så, at man skulle lægge så mange af sine indkøb på et sted for at få mest andel i dividenden.
Andelshaverne var ofte jævne folk, mens mere velstillede befolkningsgrupper lagde deres indkøb i byens øvrige forretninger.
1896 blev brugsforeningerne samlet i Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger FDB, der så atter i 2013 skiftede navn til Coop.
FDB udbetalte dividende til sine andelshavere indtil 1980, hvorefter man gik over til andre former for bonus.
Henvisninger til Brugsforeninger i Hillerød og Omegn:
Alsønderup Brugsforening, stiftet i 1882 - link https://hilleroedleksikon.dk/index.php/alsonderup-brugsforening
Nødebo Brugsforening, Stiftet i 1883 - link https://hilleroedleksikon.dk/index.php/nodebo-brugsforening
Strø Sogns Brugsforening, stiftet i 1884 - link https://hilleroedleksikon.dk/index.php/stro-sogns-brugsforening
Harløse/Tjæreby Brugsforening, stiftet i 1893 - link https://hilleroedleksikon.dk/index.php/tjaereby-og-harlose-brugsforening
Ullerød Brugsforening, stiftet i 1906 - link https://hilleroedleksikon.dk/index.php/sog?q=Brugsforening
Hillerød Brugsforening, stiftet i 1910 – link https://hilleroedleksikon.dk/index.php/hillerod-brugsforeninger
Skævinge Brugsforening, stiftet i 1911- link https://hilleroedleksikon.dk/index.php/skaevinge-brugsforening