Skip to main content

Mordet i Hillerød

Hillerød By
Demokratiseringen 1849 - 1920
Kriminalitet
Mordet i Hillerød -Skillingsvise 1883

Mordet i Hillerød - opsigtsvækkende forbrydelse i 1883

"Mordet i Hillerød" er titlen på en skillingsvise fra 1883. Det opsigtsvækkende ved forbrydelsen var især, at det tog sin tid at finde liget og at afgøre skyldspørgsmålet. Udåden fandt sted tidligt mandag morgen den 19. februar 1883.

Nogle svenske skræddersvende, der havde arbejde i Hillerød, havde om søndagen været på en længere druktur gennem byens værtshuse. Om mandagen dukkede en af dem, Per Åkesson, ikke op på skrædderværkstedet hos købmand Gundorph Albertus i Slotsgade 18. I ugerne efter forsøgte politiet at finde ud af, hvor han var blevet af, og hvilke kolleger han havde været med på vinternattens dødsrute gennem Hillerød. Vidneafhøringen og eftersøgningen sluttede først den 7. april 1883, da Åkessons lig blev fundet i Slotssøen. 
Myndighedernes grundige forhør og den efterfølgende retssag sluttede med, at kollegaen Lars Johan Boström blev dømt, ikke for mord, men for vold med døden til følge. Ved søbredden på Torvet havde Boström efter et slagsmål med Åkesson skubbet ham i det iskolde vand og efterladt ham. Liget drev ind under isen på Slotssøen og dukkede først op mange uger senere. Bostrøm blev ved Højesteret idømt 2 års fængsel i 1884. Efter afsoningen returnerede han til Sverige, hvor han døde i 1922.

Kilde m.v.: Læs mere om sagen: Asger Berg, Mordet i Hillerød, i Hillerød Lokalhistoriske Forening, nr. 3, 2019.

Forfatter: Asger Berg

Placering:

Adresse: Torvet 6, 3400 Hillerød