Skip to main content

Mordet i Nødebo.

Nødebo
Demokratiseringen 1849 - 1920
Folklore
Fra bredden af Esrum Sø. Vejen fra Nødebo til Esrum. Postkort, stillet til rådighed af Gribskov Arkiv.

Mordet i Nødebo - opsigtsvækkende forbrydelse i 1862.

Onsdag den 19. februar 1862 dræbte den 40-årige kone Ane Kirstine Henriksdatter sin nabokone, den 49-årige Kirsten Rasmusdatter i Nødebo. Gerningsstedet var ikke – som der står flere steder – et hus ved indgangen til Nødebo Kirkegård, men derimod Graverhuset, et skovløberhus ved Esrum Sø, i det sydøstlige hjørne af Gravervang. De to kvinder kom i voldsomt skænderi med hinanden. Kirsten stod lige inden for en halvdør i huset, og Ane Kirstine stod udenfor og skyllede tøj ved en vaskebalje. I vrede greb Ane Kirstine en le, der hang på husmuren, og slog ud efter Kirsten, der blev ramt på halsen og hurtigt forblødte. 
Rettergangen gennem flere instanser førte til en dom på 6 års forbedringshusarbejde, der blev afsonet i Christianshavns Straffeanstalt. Ane Kirstine Henriksdatter døde i København som 85-årig. Historien om mordet i Nødebo blev udbredt via en samtidig markedsvise. 

Kilde m.v.: Ny Kvædling og høist alvorlig Skjæmtevise angaaendes om, hvorledes en Kone i Nøddebo geraadede udi det Raseri, som kaldes Bærsærkegang …, 1862.  Niels Richter-Friis, Nødebo, 2017. Bonusinfo: Hele historien kan læses i ”Mordet i Nødebo” i Hillerød Lokalhistoriske Forening, nr. 1, 2020.

Forfatter: Asger Berg

Placering:

Adresse: Søvejen 8, 3230 Græsted

Relaterede artikler