Skip to main content

Viggo Sylvest Jensen

Hillerød By
Velfærdsstaten 1946 - 1992, Besættelsestiden 1940 1945, Mellemkrigstiden 1921 - 1939, Demokratiseringen 1849 - 1920
Forretninger
Erhverv
Initiativtagere/Ildsjæle
Nødebovej 26. Nødebo Kro. I baggrunden Esrum sø.(Fotograf: Viggo Sylvest Jensen. 1940-1959. Lokalhistorisk Arkiv Hillerød Bibliotek)

Flyveren og fotografen 

Viggo Sylvest Jensen (1910-1959). Han blev født i Asminderød, hvor hans forældre arbejdede på kroen.

Hans ønske var at blive pilot, men da hans boglige interesse ikke var god nok til at starte den uddannelse, blev han i 1926 lærling på Nordsten. Han gennemførte uddannelsen og kunne så søge ind i militæret,hvor han blev uddannet som pilot. I 1932 fik han flyvecertifikat og fra 1936 virkede han både som pilot og fotograf. 
Han fik den ide, at han måtte kunne tjene penge ved at fotografere gårde og huse på landet og så sælge billederne til dem, der ejede husene. Det viste sig, at det blev en god forretning. Der blev mange familier især på landet, der  fik et stort flot koloreret billede af ejendommen hængende over sofaen.  Da det gik bedst, havde han over 100 personer i sit firma. Dels til at fotografere, dels til at færdiggøre billederne inden de blev fordelt til repræsentanter, der opsøgte ejerne af gårdene,  dels til at håndkolorere billederne.
Han udvidede emnerne til fotografering med enkelte huse, kirker, skoler med mere. Og i byerne med torvedage, havnemiljøer og virksomheder.
Det blev et meget væsentligt  materiale, der dokumenterer miljøer fra 1900-tallet. I december 1959 var han sammen med partneren Bech Holtz og to andre på studietur til Markaryd i Sverige. På turen tilbage skete en bilulykke, der kostede tre af deltagerne livet deriblandt Viggo Sylvest Jensen.
Firmaet blev ført videre af hans søn Preben Sylvest Jensen, men også han var  ude for en ulykke, da hans fly styrtede ned.  Derfor blev firmaet solgt til Rami Aviram, der drev det videre indtil 1988. Samlingen blev herefter solgt til Det Kongelige Bibliotek.
Sylvest Jensens samling bestod ved hans død af ca. 2 millioner billeder. Det Kongelige Biblioteks samling af Sylvest Jensen billeder består i dag af ca. 1.4 millioner billeder.

 

Kilde m.v.: Sylvest Jensen og den danske bondegård. Redigeret af Claus Bjørn, 1993.

Forfatter: Margrethe Krogh