Skip to main content

Missionshuset Bethlehem, Hostrupsvej 1

Hillerød By
Vidensalderen 1993- idag, Velfærdsstaten 1946 - 1992, Besættelsestiden 1940 1945, Mellemkrigstiden 1921 - 1939, Demokratiseringen 1849 - 1920
Huse
Foreningsliv
Hostrupsvej 1. 2024 (Fotograf Per Buchmann, 2024. Lokalhistorisk Arkiv Hillerød Bibliotek)

Fra missionshus til lejligheder.

 

På Hostrupsvej 1 lå i mange år Missionshuset Bethlehem.

Huset blev bygget i 1889 som samlingssted for den lokale menighed af Indre Mission. Det blev opført i røde mursten og lignede en kirke. I årenes løb har både Indre Mission, Blå Kors og spejderbevægelsen KFUK og KFUM benyttet huset.

Missionshuse blev især oprettet i 1890’erne som samlingssted for en bestemt retning f.eks. Indre mission eller Luthersk mission, hvis samlingssted "Bethania" stadig ligger i Helsingørsgade 32.

I missionshuset samledes menigheden til møder i løbet af ugen, og om søndagen blev der afholdt søndagsskole for børnene, mens forældrene var i kirke.

I 2011 blev huset nedlagt som missionshus, idet ejerne ønskede at sælge det. Huset blev købt af nogle lokale håndværkere. I stedet for at rive huset ned, så de en mulighed for at anvende huset til et andet formål. Det kom der et meget spændende projekt ud af. De nye ejere ville ombygge huset til moderne lejligheder.

De hyrede det lokale arkitektfirma ARCnordic. Sammen med kommunen fik de lavet et projekt, der både bevarer den gamle missions bygning og byder på moderne lejligheder midt i byen. Det er blevet et meget smukt resultat. Der er nu 11 boliger i huset både eje- og lejeboliger.

I 2023 blev ombygningen af Hostrupsvej 1 indstillet til Real Danias renoveringspris sammen med 182 andre projekter. Renoveringsprisen tildeles et projekt, der giver det bedst mulige resultat for både brugerne og omgivelserne. Bethlehem var blandt de 18 bedste, der til sidst kæmpede om prisen. De vandt dog ikke.

 

Adresse : 1A, Hostrupsvej, Trollesbro, Teglgårdslund, Hillerød, Hillerød Kommune, Region Hovedstaden, 3400, Danmark

 

Kilde: ARCnordic.dk, Hjemstavnsbog for Frederiksborg Amt, 2. halvbind, Hillerød 1944
Forfatter: Margrethe Krogh